Leende, de sgônste plats

Leende

Op de weg naar het Zuiden kun je niet om Leende heen. Dit gemoedelijke Brabantse dorpje zit vol leven én heeft een gigantische groene achtertuin: Het Leenderbos.

In het hart van het dorp staat de imposante kerk met haar gigantische toren, decimeters dikke muren en bolvormige spits: de ‘Lindse blaos’. Een duidelijk en blijvend herkenningspunt voor iedereen die Leende ooit heeft bezocht.

Onder de toren bruist het verenigingsleven met vele sportieve, culturele en muzikale activiteiten. De jaarkalender is goed gevuld met evenementen variërend van concours hippique tot openluchttheater, jaarmarkt en kermis. Verspreid over het dorp vind je cafés en restaurants met gezellige terrasjes. Wie niet meer naar huis wil, kan overnachten in hotels en B&B’s.


Qua grondoppervlak bestaat Leende voor het overgrote deel uit natuur en landerijen. Het Leenderbos maakt deel uit van Natuurgrenspark De Groote Heide, dat zich uitstrekt van Eindhoven tot over de Belgische grens. Hier kun je eindeloos fietsen, wandelen of paardrijden.

Geniet van de rijke variatie aan loof- en naaldbossen, vennen en heide. Achter iedere bocht schuilt weer een ander vergezicht. Uiteraard is er volop gelegenheid om even uit te rusten; in stilte op een bankje of in goed gezelschap op een van de vele terrasjes.

Bezoek Leende per fiets of te voet. Geniet van gastvrijheid en vertier te midden van eindeloos groen.

D’n Lindse Blaos

In het midden van Leende staat de prachtige gotische kruisbasiliek St. Petrus Bandenkerk met de bijzondere knoptoren.

De kerk stamt uit de vijftiende eeuw. De toren is bekroond met een blaasvormige bol - de ‘blaos’ - en draagt vier klokken. In de kerk staat een orgel van de Mechelse orgelbouwer Loret. Een rondleiding in de kerktoren is mogelijk.

St. Petrus' Bandenkerk
Dorpstraat 50
Leende

Oude brouwerij

’t Brouwershuis in Leende opende in 1815 zijn deuren als bierbrouwerij. Ruim een eeuw lang werd hier bier gemaakt. Nu is het pand in gebruik als horecagelegenheid met een toeristeninformatie. Zowel binnen als buiten snuif je de sfeer op van lang vervlogen tijden. Beslist een fijne plek om eens beter te bekijken onder het genot van een lokaal gebrouwen biertje.

‘t Brouwershuis
Oostrikkerdijk 1
Leende

Meer over 't Brouwershuis

Een souvenir uit de ijstijd

Een pingo is een bolvormige heuvel, die ontstaat in een gebied met permafrost. Door het uitzetten van het bevroren grondwater, wordt de bovenlaag van de heuvel opgetild. 

De grondlaag scheurt en het ijs eronder gaat dooien. De heuvel stort in en er ontstaat een soort krater die zich met water kan vullen. Op deze manier ontstaat een ringven.

Het Klein Hasselven in het Leenderbos is zo’n pingoruïne. In het midden van het ven ligt een eiland van levend hoogveen. Eromheen een smalle ring van water. Een bijzonder natuurfenomeen dat je toch echt eens met eigen ogen moet gaan bekijken!


Klein Hasselven
Leenderbos

Zo gaan de wieken…

In 1940 werd de standerdmolen van Leende door een heftige storm vernield. Eind jaren tachtig werd er een nieuwe molen gebouwd naar het voorbeeld van de oude, maar dan een slagje kleiner. Hiervoor werden oude technieken en traditioneel gereedschap gebruikt. Ook konden veel onderdelen van de oude molen worden hergebruikt. In 2012 werd de molen ingezegend en sinds vorig jaar kan er ook daadwerkelijk gemalen worden.


Standerdmolen
Kapelstraat
Leende

Vers gebrouwen gerstenat

De Achelse Kluis ligt op de grens tussen het Belgische Hamont-Achel en het Nederlandse Leende in een ruim natuurgebied van akkers, bossen en heide. Het gebied wordt doorsneden door de Warmbeek, zoals ze in België zeggen of de Tongelreep, wat de Nederlandse benaming is voor deze rivier.


De Achelse kluis
De Kluis 1
Hamont-Achel (Belgie)


Meer over de Achelse Kluis

Het Leenderbos


Het Leenderbos is een prachtig bosgebied in Heeze-Leende, Noord-Brabant, Nederland. Het bos strekt zich uit over 2.400 hectare en maakt deel uit van het natuurgebied De Groote Heide. Het bos heeft diverse landschappen, zoals naaldbossen, loofbossen, heidevelden en vennen. Bezoekers kunnen genieten van wandel- en fietspaden, speelweides en picknickplaatsen. Het bos biedt educatieve mogelijkheden en is de thuisbasis van diverse dieren, zoals edelherten, reeën, vossen en vogels. Het Leenderbos is een populaire bestemming voor natuurliefhebbers en biedt een serene en inspirerende ervaring in de ongerepte natuur.

Meer over het Leenderbos