een heerlijkheid

Sterksel

Verscholen tussen bossen en akkers ligt de heerlijkheid Sterksel: een bescheiden maar levendig plaatsje in het Brabantse land. Hier vind je volop rust en ruimte, veel groen en stijlvolle bebouwing. Maar vergis je niet: in Sterksel heeft de tijd niet stil gestaan. 

De Sterkselnaar neemt waar nodig het heft in eigen hand. Zo weet de bevolking belangrijke voorzieningen zelf overeind te houden. Een voorbeeld is de plaatselijke supermarkt die grotendeels door vrijwilligers wordt gerund.

Sterksel heeft alles wat een klein dorp moet hebben, van school en sportclubs tot kermis en carnaval. 

Het is een plek waar je woont of verblijft te midden van het groen. Waar je wordt meegevoerd door de energie en creativiteit van lokale ondernemers en inwoners. Waar je heerlijk kunt uitrusten op een terrasje in de zon.

Bijzonder aan Sterksel is de wijk Kloostervelden. Hier is diversiteit het sleutelwoord. Het gebied is ontwikkeld op de landerijen van een voormalig klooster, dat daarmee een hele nieuwe functie heeft gekregen. Het is een dorp bij een dorp; een oase van rust met grote aantrekkingskracht op jong en oud. 

Bezoek Sterksel per fiets of te voet. Hier kom je tot rust zonder je ook maar een moment te vervelen.

De start van Sterksel

Na 1900 begon de ontginning van het dorp Sterksel. Daarvoor werd door NV ‘de Heerlijkheid Sterksel’ een smalspoorlijntje van vier kilometer lang aangelegd met een station. Als herinnering hieraan is er een monument dat bestaat uit een spoortje van vijftien meter lang met een informatiebord. Het is het kortste spoorwegtraject van Nederland.


Smalspoorlijntje
Kloosterlaan
Sterksel

D'n Os

Ben je dertig, man en nog vrijgezel? Dan word je in Sterksel volgens de traditie door je vrienden getrakteerd op een ossenfeest. Je wordt die dag op niet flatteuze wijze in het zonnetje gezet… De os kreeg in Sterksel een bijzondere betekenis omdat de dieren bij de ontginning van het dorp werden ingezet. Zonder ossen geen Sterksel, dus. Het dier werd geëerd met een mooi standbeeld bij de kerk. Dit is overigens het enige standbeeld van Nederland dat officieel monumentale volkskunst is.

D’n Os werd door de inwoners van het dorp ontworpen en gemaakt. Het standbeeld speelt ieder jaar een belangrijke rol met carnaval. Ook de plaatselijke carnavalsverenging draagt de naam ‘De Ossendrijvers’.

Kunstroute Prikkels & Tintelingen

Hoe vergroot je de kans op ontmoetingen en sociale interactie? Het plaatsen van beeldende kunst is een antwoord op deze vraag. Zo ontstond de bijna twee kilometer lange, permanente kunstroute ‘Prikkels en Tintelingen’ op het voormalige instellingsterrein Providentia.

Drie kunstenaars lieten zich inspireren door deze bijzondere plek, de historie en haar bewoners. Zij maakten kunstwerken die als basis de heilzame kracht van de natuur hebben.

De route is gratis op te halen bij Galerie Kempro en Brasserie de Broeders of te downloaden

Samen Sterk(sel) : Kloostervelden


De Broeders van de Heilige Joseph kochten in 1919 deze grond en bouwden er een instelling voor mensen met epilepsie. Het werd een plek waar vele patiënten tientallen jaren lang woonden en werkten. Toen begin jaren negentig de kijk op zorg veranderde verhuisden veel bewoners naar plekken buiten de instelling. Ongeveer tweehonderd mensen met meervoudige beperkingen bleven achter. Er werd gezocht naar een manier om de maatschappij dichter bij deze bewoners te brengen. En zo kwam er een nieuwe woonwijk op het terrein: Kloostervelden. De bewoners van Kloostervelden en die van Kempenhaeghe delen nu samen deze prachtige plek.

Meer over Kloostervelden

Het bijzondere werk van Kempro


Het atelier van Kempro biedt plaats aan ruim 20 getalenteerde ambachtsmensen en kunstenaars, allen cliënten binnen Kempenhaeghe met bijzondere artistieke talententen. Binnen de galerie van Kempro vinden schitterende exposities plaats van kunstenaars (met of zonder handicap) uit binnen- en buitenland. Dit maakt Kempro tot een plaats waar kunst, kunstenaars en kunstliefhebbers elkaar ontmoeten. 


Atelier en Galerie Kempro
Laan van Providentia 3
Sterksel

Meer over Atelier Kempro