De natuur in

Meesterlijk genieten in gevarieërde natuur

Heeze-Leende is omgeven door prachtige natuurgebieden

In de Herbertusbossen, een groot landgoedbos achter Kasteel Heeze, staan prachtige oude loof- en naaldbomen. Het is ook het stroomgebied van de Sterkselse Aa, een sterk meanderend beekje. Het bos is vernoemd naar Herbertus van Heeze, de eerste Heer van Heeze.

Via brede lanen en bospaden langs vennen en heidevelden kom je in Natuurreservaat de Strabrechtse Heide. Met een oppervlakte van ruim 1.850 hectare is dat het grootste aaneengesloten heideveld van Brabant. Rond de vennen groeien bijzondere planten en wemelt het van de libellensoorten, heikikkers en padden. De heide wordt onder andere in stand gehouden door begrazing met schapen en Schotse hooglanders. De schaapskooi op de Plaetse is de thuishaven van de kudde van bijna 350 Kempische Heideschapen.

De Groote Heide, dat is buiten op zijn best!

Maar liefst zesduizend hectare prachtige natuur strekt van de zuidkant van Eindhoven tot over de Belgische grens. De Strabrechtse Heide, het Leenderbos, De Malpie en Plateaux-Hageven en de Beverbeekse Heide maken allemaal deel uit van dit fijne natuurgrenspark. En er is meer…Dwars door De Groote Heide loopt een uitgebreid netwerk van wandelen fietspaden. Voor een korte trip, maar zeker ook voor een dagvullend programma zijn hier verder nog ruiterpaden, MTB- en wielerroutes te vinden. Dat alles in een decor van prachtige en gevarieerde natuur met bossen, boerenland, veel heidevelden en niet te vergeten: water. Veel water!
De beekdalen van de Warmbeek/Tongelreep, de Dommel en de Aa’s meanderen allemaal door dit prachtige natuurgebied. Het landschap wordt nog verrijkt door de pittoreske dorpscentra en dynamische stadscentra. Als start- of eindpunt van jouw route door de natuur, maar ook als aanvulling op jouw bezoek aan de regio. Of je nu kiest voor een gezellig terras of een bezoek aan een interessante tentoonstelling of museum of gewoon gezellig wilt winkelen, je zult aangenaam verrast worden.

Dit alles maakt van De Groote Heide een unieke plek om van te genieten, tot rust te komen en weer op te laden.

Meer over de Groote Heide

Het Leenderbos


Het Leenderbos is het grootste natuurgebied in De Groote Heide. Het was oorspronkelijk heide, maar is veranderd in een productiebos met voornamelijk naaldbomen. Het biedt een thuis aan diverse dieren en insecten en is populair voor recreatie. Het gebied heeft wandel- en fietspaden en een losloopgebied voor honden. Het is onderdeel van het Natura 2000-gebied en wordt beschermd. Fietsroutes in de omgeving bieden de mogelijkheid om andere natuurgebieden en dorpen te verkennen.

Meer over het Leenderbos

De Strabrechtse Heide


De Strabrechtse Heide is een uitgestrekt natuurgebied gelegen in het zuidoosten van Nederland. Het staat bekend om zijn diversiteit aan landschappen, waaronder uitgestrekte heidevelden, bossen en vennen. Het is een populaire bestemming voor natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers.

De heidevelden van de Strabrechtse Heide zijn adembenemend en bieden een spectaculair uitzicht, vooral wanneer de heide in bloei staat. Je kunt er wandelen over kronkelende paden en genieten van de rust en sereniteit van de natuur. Het is een plek waar je kunt ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en kunt genieten van de schoonheid van het landschap.

Naast de heidevelden herbergt de Strabrechtse Heide ook uitgestrekte bossen, die rijk zijn aan verschillende boomsoorten. Het is een ideale plek om te wandelen en te genieten van de schaduwrijke paden, waar je kunt luisteren naar het ruisen van de bladeren en de vele vogels die er hun thuis hebben gevonden.

De vennen op de Strabrechtse Heide voegen een extra dimensie toe aan het landschap. Deze waterrijke gebieden zijn vaak omringd door riet en bieden een habitat voor een verscheidenheid aan planten- en diersoorten. Het zijn ook ideale plekken om vogels te observeren en te genieten van de rustige ambiance.

Meer over de Strabrechtse Heide