Breicruise on tour - Bibliotheek Dommeldal

18 februari 2025
   
Heeze
Dorpshuis 't Perron | achterin de bibliotheek

Bibliotheek Dommeldal organiseert Breicruise on tour samen handwerken en bijkletsen tijdens de wintermaanden

Bibliotheek Dommeldal organiseert een breicruise in de bibliotheekvestigingen in Sterksel (14 januari), Heeze (18 februari) en Leende (18 maart). Vaar je mee over de Mediterranee? Voor een avond gezellig breien.

Eerste avond - Middellandse Zee op 14 januari
Marleen heeft voor de eerste avond een variant op de Sophie-scarf ontworpen, de Mechtilda. De Sophie is een smalle, lange sjaal, van een dunne pluizige wol. Of van mohair met zijde, de luxe variant. Het sjaaltje scoort hoge ogen op brei- en haakforum Ravelry (dit is Engelstalig, maar er zijn forums die volledig Nederlandstalig zijn. Het patroon van de Sophie-scarf is trouwens ook in het Nederlands vertaald en te koop op deze website. Het originele ontwerp is van Petit Knit, een Deense ontwerpster).

Er is niet veel garen voor nodig, de Mechtilda is snel te maken, en voor ervaren breiers gemakkelijk aan te passen aan de eigen wensen. Een leuk tussendoorproject dus.

Tijdens de avond neem je zelf garen, en breinaalden mee. Het patroon van de Mechtilda krijg je. Uiteraard kun je ook aan iets heel anders werken, zolang het maar gemakkelijk is en je erbij kunt kletsen.

De avond begint met het opzetten van de Mechtilda. Na een half uur is iedereen bezig en kan de cruise beginnen. Marleen neemt jullie mee langs Noord-Afrikaanse landen, waar de oudste restanten gebreid textiel gevonden zijn. Dat zijn onder andere sokken. Langs Koptische en Turkse sokken, reizen we dan naar prachtig, fijn breiwerk dat in een graf meegegeven werd in Spanje. En we eindigen met een demonstratie van de Portugese breitechniek.

Tweede avond - Oostzee op 18 februari
Marleen heeft voor de tweede avond een vingerloze want ontworpen, de Rosi, die is versierd met een Letse vlecht en een techniek uit Estland, roosimine. Dit zijn beiden kleurtechnieken. Er is niet veel garen voor nodig, de Rosi is snel te maken, en voor een ervaren breier gemakkelijk aan te passen aan de eigen wensen. Een leuk tussendoorproject dus.

Tijdens de avond neem je zelf 2 kleuren garen en breinaalden mee, het liefst naalden waarmee je in de rondte kunt breien. Het patroon van de Rosi krijg je.

Uiteraard kun je ook aan iets heel anders werken, zolang het maar gemakkelijk is en je erbij kunt luisteren en kletsen.

De avond begint met het opzetten van de Rosi. Na drie kwartier is iedereen bezig en kan de cruise beginnen. Marleen neemt jullie mee langs Denemarken, waar breien volgens de verhalen is geïntroduceerd door de minnares van de koning (zij haalde Hollandse vaklui naar Denemarken toe om sokken voor hem te breien). Daarna gaan we langs de Baltische Staten waar rijke 19de eeuwers 's zomers met de (cruise)boot langs kwamen en 's avonds graag een mooie kantsjaal omsloegen. In Finland wordt er nog steeds volop gebreid en werken ze ook wel eens met 3 personen tegelijk aan één trui. Dit gaan we uitproberen (als er geen vrijwilligers zijn kunnen ze worden aangewezen, vindt de leiding). En in Zweden eindigen we met een speciale, extra warme techniek die 'twijnen' heet. Als afzakkertje een wijntje om te twijnen! Maar misschien is dit programma te vol, dan kijken we alleen naar de plaatjes.

Derde avond - Noordzee op 18 maart
Het is alweer voorjaar!
Marleen heeft voor de derde avond een wat groter project ontworpen, de Lisa, een mouwloos truitje. Er is een Engelse versie, geïnspireerd op de kleding van de Landgirls in de Tweede Wereldoorlog; een Noorse versie, met Paassymbolen of Deense versie, geïnspireerd op het kleurrijke kippenbreien uit de jaren 70 – Honsestrik.

Tijdens de avond zelf gaan we een lapje met een zelfontworpen motief breien. Marleen neemt Royal garen (acryl) mee, voor naald 4 en 5. En tekenpapier dat bij de steekverhouding van dit garen past. Je mag zelf de naalden meenemen. (tussen 4 en 5 mm dus).

De avond begint met de uitleg over het Honsestrikken en het ontwerp van eigen patroontjes. Die kun je deze avond breien met het Royal garen. Na een half uur is iedereen bezig en kan de cruise beginnen. Langs de Nederlandse kust, om de visserstruien en de schipperstruien te bewonderen. Nog even naar Denemarken, want in de 19de eeuw droegen veel vrouwen daar sterren-truien. In Noorwegen werd en wordt er ook veel gebreid (een Paastrui is daar heel populair) en vanuit daar is de boot zo op de Shetlandeilanden, waar breien al eeuwenlang een extra inkomen oplevert. Via Ierland en Keltische kabels, varen we nog snel naar IJsland.

Uiteraard kun je ook jouw eigen handwerkproject meenemen, je bent van harte welkom.

Hou je niet van breien, maar wil je graag komen? Je bent van harte welkom, maar het eerste en laatste half uur zal dan minder interessant zijn.

Tijden: 18.30 - 21.00 uur

  • Dinsdag 14 januari | Sterksel (bibliotheek/De Huiskamer) | Dorpshuis Valentijn
  • Dinsdag 18 februari | Heeze (achterin de bibliotheek) | Dorpshuis 't Perron
  • Dinsdag 18 maart | Leende (in de bibliotheek) | Dorpshuis De Schammert

Entree: € 5 per avond (gelieve zelf garen en breinaalden mee te nemen, voor op reis)

Kaarten zijn te reserveren via: www.bibliotheekdommeldal.nl/activiteiten

Kaarten reserveren