De route brengt je door de verschillende landschappen die Heeze rijk is: de heidevelden, de bossen rondom het kasteel Heeze, een beekdal en het platteland. Een goede pleisterplaats voor deze routes is het Heidecafé de Strabrechtse Heide.
Kasteel Heeze is een van de belangrijkste rijksmonumenten van Nederland. Onder andere vanwege de unieke ligging van het geheel omgrachte kasteel, temidden van een prachtig natuurlandschap in de nabijheid van de Strabrechtse heide en de veelal 18de eeuwse inrichting van het Kasteel, die door de eeuwen heen intact is gebleven.
De Strabrechtse Heide is een uitgestrekt heidelandschap met prachtige vergezichten. De Strabrechtse Heide is circa 1500 ha groot en ligt in de gemeenten Heeze-Leende , Someren en Geldrop-Mierlo. Tijdens je bezoek kan je de schaapsherder met zijn kudden tegenkomen.
Gelegen op de Belgische grens, nabij de abdij De Achelse Kluis is dit hét startpunt voor een prachtige wandel- of fietstocht door het Leenderbos of de Groote Heide. Je kunt hier genieten van vergezichten en stilte. De variatie in dit kleinschalige landschap draagt bij aan een gevoel van vrijheid. Je ruikt de vele verschillende naaldbomen en kunt bijzondere diersoorten waarnemen, zoals de nachtzwaluw, heikikker, levendbarende hagedis, houtsnip, bosuil en zwarte specht.
68 70 57 05 56 40 69 68
Route: Dwalen langs grenzen, over de hei, langs de abdij en Den Droad
Plaats: Achel
Thema: Natuur en cultuurhistorie
Afstand: 7,4 kilometer
Dwalen langs kasteel, bos, heide en Meesterwerken. Ontdek de prachtige Strabrechtse Heide en Herbertusbossen.
Start bij Natuurpoort De Plaetse en volg de aangegeven knooppunten. Hieronder vind je meer over de bijzondere bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt.
48 54 44 47 01 83 73 47 44 48
Startpunt: Natuurpoort De Plaetse, De Plaetse 71a in Heeze
Thema: Natuur (bos & hei) en cultuurhistorie
Afstand: 10,7 kilometer
Dit laarzenpad is een niet alledaagse route door het beekdal van de Rul bij de Strabrechtse Heide, met natte gras- en hooilanden. Volg de witte markering met zwarte laarsjes.
In de winter kijk je uit op de bevroren vennen, in het voorjaar komt alles tot leven en hoor je de vogels zingen. Wat elk seizoen blijft zijn de vergezichten en oneindige stilte. Wandel over de Groote Heide en door het Leenderbos in Noord-Brabant en ontdek het weidse uitzicht.
Boswachter Erik Schram: “Tijdens deze wandeling vind je jezelf ver van de bewoonde wereld en midden in een gebied vol vergezichten en een oneindige stilte. Beklim de uitzichttoren en geniet van het weidse uitzicht op het stromende water van de Tongelreep, de vennen in de hei en de runderen in het begrazingsgebied.
Wandelend door het bos ruik je de naaldbomen en ontdek je het karakter van het Leenderbos. Je vindt hier geen enkel recht stuk en slingert het gebied door. Tijdens de wandeling loop je langs de kraanvennen op de Groote Heide. Daar heb je de kans om watervogels te spotten.
Bij genoeg vrieskou kun je tijdens de wintermaanden genieten van de mooie bevroren vennen. Toch wandel ik het liefst in het voorjaar. Alles groeit en bloeit en komt weer tot leven. Om je heen hoor je de vogels zingen.“
Er is een nieuwe wandelroute bijgekomen. Start- en eindpunt van de wandeling is het terras van “De Broeders”. Omdat het een “ommetje” is, kan er op elk gewenst moment worden begonnen met de wandeling.
Er is vanwege het 40-jarig bestaan van IVN een wandel/fietstocht gemaakt door het buitengebied van de gemeente.
Natuur is leuk, mooi, uitdagend. Er valt veel te beleven en veel van te leren maar al die dingen vallen in het niet bij het belang dat een gezonde natuur heeft voor het bestaan van de mens op aarde. Hoe kleiner het aantal soorten in flora en fauna wordt hoe kleiner de kans dat ze bestand zijn tegen ziekten. Om uitsterven van soorten te voorkomen moeten we de natuur beschermen. Vooral omdat het menselijk voortbestaan op aarde afhankelijk is van een gezonde natuur.
Deze fietstocht wijst op de knelpunten maar ook op hoe het beter kan voor de natuur. De tocht loopt door de dorpen Heeze (betekende oorspronkelijk beukenbos), Leende (komt natuurlijk van linde), Leenderstrijp (Strijp betekent een rij boerenwoningen) en Sterksel.