Aan de langgerekte Strijperstraat staan vele oude langgevelboerderijen. Komend vanuit Leende leidt de weg je al slingerend het Leenderbos in. Maar voor je daar bent, is er alle reden om even halt te houden.
In het hart van de buurtschap staat een ruim honderd jaar oude kruidenierswinkel. Ooit opgericht door de plaatselijke bevolking om een eigen lagere school te bekostigen. Tegenwoordig is het een supermarkt, ontmoetingsplek en toeristische trekpleister in één. Maar Leenderstrijp heeft ook een fietscafé, diverse vakantiewoningen en allerlei kampeermogelijkheden.
Het oude gehucht kent vele plekken die tot de verbeelding spreken. De kleine Sint Janskapel op een heuvel net buiten het dorp. De karakteristieke driehoekige pleintjes, omzoomd door oude boerderijen. De nauwe straatjes. De jaarlijkse kermis en openluchtmis. Het kleurrijke plaatselijke schuttersgilde houdt met succes eeuwenoude tradities levend.
Wonen in Leenderstrijp is elkaar kennen, groeten en ontmoeten. Voor passanten en recreanten is de buurtschap een oase van rust te midden van prachtige groene natuur.
Bezoek Leenderstrijp per fiets, te voet óf te paard. Kom langs en proef de echte Brabantse gastvrijheid.
Kruidenierswaren kopen op de pof. Dit is niet alleen iets van de vorige eeuw, want het kan nog steeds bij Coop Sint Jan. Dit is de oudste nog zelfstandige kruidenierswinkel van Nederland.
De winkel is in 1916 opgericht door de inwoners van Leenderstrijp. Het doel was om met de winkel een eigen lagere school te bekostigen.
Strijpenaren waren lid van de winkelvereniging en dat zijn ze nog steeds. Zij willen de winkel en de rijke historie die hieraan verbonden is graag behouden. De sfeer is nog steeds ouderwets, maar het aanbod voldoet aan alle wensen van de huidige tijd.
Meer over Coop Sint Jan
Leenderstrijp is een klein dorp met grootse bezienswaardigheden. Met name de mooie langgevelboerderijen zijn meer dan de moeite waard om te bekijken. Een langgevelboerderij is een rechthoekig boerderijtype waarbij voorhuis, stal en schuur aan elkaar zijn gebouwd en alle deuren geplaatst zijn in de lange gevels. De diverse boerderijen, verdeeld over het dorp, vormen samen een uniek beeld dat bezoekers vaak versteld doet staan.
Hieronder een lijst van de merkwaardigste hoeven:
De Sint-Janskapel, majestueus gelegen op een heuvel in Leenderstrijp, is meer dan slechts een kapel - het is een monument doordrenkt van geschiedenis.
Oorspronkelijk gebouwd in de 15e eeuw als een indrukwekkende kapel gewijd aan Sint-Jan de Doper, onderging de kapel een periode van verval na 1648 vanwege het verbod op het katholieke geloof. De gelovigen werden gedwongen om te kerken in schuilkerken, en de kapellen werden gesloten.
In 1843 rees de Sint-Janskapel opnieuw uit de ruïnes, na het herstel van godsdienstvrijheid rond 1840. De heuvel waarop de kapel staat, herbergt niet alleen de nieuwe constructie, maar ook de overblijfselen van de oorspronkelijke kapel, waardoor het terrein een historische gelaagdheid krijgt.
De architectuur van de bakstenen kapel is eenvoudig maar betoverend, bekroond met een zadeldak en voorzien van twee topgevels. Aan de achterzijde prijkt een rechthoekige apsis. Binnenin wacht een keramische replica van een gestolen zestiende-eeuwse houten schotel met het beeld van Sint-Jan.
Tijdens restauraties in 1973 en 1999 is de kapel in haar oude glorie hersteld, waardoor het een erkend rijksmonument is geworden.
De koude decembermaand was al weer aangebroken. Over een paar dagen zou het Kerstmis zijn. Pieter keek er al naar uit. En wel het meest naar moeders eigengemaakte worstenbrood. Maar dat werd pas opgediend na het vaste bezoek aan de nachtmis in de kerk. En juist tegen die nachtmis daar zag hij zo tegenop. Die duurde altijd zo lang. Kon die voorganger maar zo boeiend vertellen als meester Vugts...
Maar voordat het Kerstavond was restte Pieter nog een paar uurtjes school. De rekensommen waren voor dit jaar al opgeborgen en de meester deed zijn best om de klas wat bij te brengen over de spelling. Starend naar de smeulende kachel die midden in het klaslokaal staat, probeerde Pieter zo onopvallend mogelijk de minuten te slijten totdat de meester aan de geschiedenisles zou beginnen. Voor Pieter konden die lessen nooit lang genoeg duren. En ja hoor, de klok slaat elf uur. Tijd voor geschiedenisles! De meester heeft zijn klas beloofd om vandaag een verhaal uit de Franse tijd te vertellen. Een verhaal over de klokjes uit de oude, grotere St.-Janskapel, die op de plaats stond van het huidige kapelleke. Uit de kapel, die in verval was geraakt nadat deze in protestantse handen was gevallen.
Pieter deed zijn ogen dicht, zodat hij de woorden van de meester nog beter op zich in kon laten werken.
In het jaar 1867 besloot het gemeentebestuur van Leende om het onderwijs in Leenderstrijp uit te breiden. De keuze viel op een hulpschool, en hiervoor werd de oude valkenierswoning van Hermanus van Dijk aangekocht na wat onderhandelingen over de prijs. Deze uitbreiding werd mede mogelijk gemaakt door subsidies van zowel het rijk als de provincie, waarbij lokale invloeden, zoals Johannes Franciscus Pompen, een grote rol speelden.
Aannemer Lucas van Gaal uit Geldrop kreeg de opdracht om de school te bouwen en werd daarbij gesteund door timmerman Jan van Kuijk en kuiper Laurens Vroomans uit Leende.
Het bouwproject omvatte diverse werkzaamheden, zoals het inrichten van een schoollokaal, de bouw van een privaat en het vervangen van de zolder. Uiteindelijk werd Petrus Beijers op 15 februari 1869 benoemd als de eerste hulponderwijzer van Leenderstrijp. Beijers, geboren in Lierop, had al ervaring als waarnemend schoolmeester in Vlierden.
Na twee jaar op Leenderstrijp keerde Beijers terug naar zijn geboorteplaats, waar hij later hoofd der school werd en opmerkelijke bijdragen leverde aan het onderwijs. Zo kende het begin van het hulpschooltje op Leenderstrijp zijn eerste succesvolle jaren met Petrus Beijers als de hulponderwijzer.
In 1898 werd in het gebouw van de hulpschool omgetoverd tot melkfabriek De Eensgezindheid. Leenderstrijp moest tot 1916 wachten op weer een eigen school.
Meer over de hulpschool