Brabants Vennenpad Etappe 05 Geldrop

Je verlaat Geldrop en loopt richting de Strabrechtse Heide. Noordelijk van de Strabrechtse Heide loop je door de Braakhuizensche Heide. Deze minder bekende heide is een mooie plek voor een langeafstandswandeling door uitgestrekt heidegebied. Langs het Scheidingsven en het Waschven wandel je over de Strabrechtse Heide. Als je geluk hebt, kom je op de heide de schaapsherder tegen met zijn kudde Kempische Heideschapen. Kasteel Heeze is een prachtige trekpleister die je niet mag missen tijdens deze etappe. 

Brabants Vennenpad Etappe 06 Heeze station

Deze zesde etappe is een mooie wandeling over de Groote Heide. De Groote Heide is een natuurgebied dat zich uitstrekt van de zuidkant van Eindhoven tot ver over de Belgische grens. Zodra je Heeze verlaten hebt, loop je in de natuur. Je wandelt door bossen, over heide en geniet van een prachtig gedeelte van de route langs de beek Strijper Aa. 

Smokkelroute De Groote Heide

Met deze fietsroute van 44 kilometer ontdek je natuurgebied De Groote Heide. De route neemt je mee over de grens en laat je het verhaal van een commies (douanier) óf een smokkelaar in de jaren ‘30 beleven. Dit is de route van de smokkelaar.


De route start bij het smokkel- en grensmuseum en komt daarna langs meerdere oude smokkelpaadjes, douanekantoren, grenspalen en grensovergangen. Allen iconische onderdelen binnen het smokkelverhaal rondom de grens tussen Brabant en België. Het gaat om een gevarieerde route waarbij je een mooie verbinding hebt tussen stad, land, Nederland én België. Je doorkruist ongerepte natuur en komt langs gezellige dorpjes die bekend staan om hun smokkelverleden. Ontdek het kat- en muisspel in het grensgebied van De Groote Heide en treedt met deze fietsroute van ca. 44 kilometer in de voetsporen van de smokkelaar.


Over deze route
Deze fietsroute is gemaakt door VisitBrabant Routebureau. De route is uitgezet via het Brabantse fietsknooppuntensysteem. Fiets eenvoudigweg van het ene naar het andere genummerde knooppunt. Pijlen wijzen je de weg tussen de knooppunten. Klopt er iets niet aan de bewegwijzering van de route? Geef dit aan ons door via visitbrabant.com/meldpunt. Je kunt ook bellen naar 0800-4050050 (gratis).


Routekaart

Bekijk deze routepagina op je telefoon of download het GPX-bestand. Wil je op pad met een papieren kaart? Van deze themaroute is een routebrochure beschikbaar, download deze hier. De routebrochures zijn ook te verkrijgen bij o.a. de VVV in Cranendonck en de VVV in Hamont-Achel.


Verhalen aan de Grens
Verhalen aan de Grens toont de veelzijdigheid van de provincie Brabant op unieke wijze. Brabant ligt namelijk zowel op de grens van Nederland en België als tussen provincie Limburg, Zeeland, Zuid-Holland en Gelderland. De grens heeft een rijke historie met verhalen over smokkelen, gesloten grenzen en grenzeloze samenwerkingen. Het is niet voor niets dat deze grens altijd een belangrijke rol heeft gespeeld in het leven van de Brabander. Belevingsroutes die zijn ontwikkeld binnen dit thema, tonen het verhaal rondom de Brabantse grens en het onbegrensde karakter van de provincie. Bekijk ze allemaal via visitbrabant.com/verhalenaandegrens.

Natuur Fietsroute Strabrechtse Heide

Ten noordoosten van Heeze vind je de Strabrechtse Heide, het grootste aaneengesloten heidegebied van Brabant met tal van vennen, bossen en stuifzand. Op het eerste gezicht denk je er een onmetelijke vlakte van alleen struik- en dopheide te zien, maar niets is minder waar.

Natuurliefhebbers genieten hier van een afwisselend landschap met mooie vergezichten. Je komt langs het Beuven, het grootste ven van Nederland. Hier groeien bijzondere planten zoals het waterlepeltje en de vleesetende zonnedauw. Bij de vennetjes wemelt het van de libellen en als je goed kijkt zie je hier de heikikker of misschien zelfs een rugstreeppad.

Tip: Bij de naastgelegen Natuurpoort De Plaetse bevindt zich een schaapskooi, waar een kudde van 350 Kempische heideschapen haar thuis heeft. Bij Heidecafé de Strabrechtse Heide geniet je van een drankje of lunch. Ontdek er ook de heidetuin, het insectenhotel en de bijenkasten.

Natuur Fietsroute Natuurgrenspark de Groote Heide

Verwonder je over de dieppaarse heide, fris groene bossen, beken, riviertjes en vennen, en de vele cultuurhistorische bezienswaardigheden. De Groote Heide in Noord-Brabant is een unieke bestemming voor natuur, toerisme en recreatie. Opvallend is het dorpse karakter met stedelijke voorzieningen binnen handbereik.

Dit grensoverschrijdende natuurgebied van maar liefst 6.000 hectare groot doorkruist Cranendonck, Eindhoven, Heeze-Leende, Valkenswaard, Hamont-Achel en Pelt. ​De fietsroute loopt door natuurreservaat De Malpie met prachtige heide, vennen, bosgebied en rivier de Dommel. Door de veelzijdigheid is dit gebied ideaal voor ontspannende wandel- en fietstochten. Leuk weetje: dankzij de ongekende schoonheid van De Malpie werd Valkenswaard in 2016 bekroond tot "Wandelgemeente van het Jaar". Dat belooft wat!

De route vervolgt zich door het Leenderbos wat bestaat uit prachtige naaldbomen. Ook wordt hier gewerkt aan het steeds meer terugbrengen van de heide. Het bos wordt bevolkt door o.a. reeën, vossen, wilde zwijnen, hazen en konijnen. Ben je een vogelliefhebber? Neem je verrekijker mee en ga op zoek naar de ijsvogel, roerdomp, wespendief en nachtzwaluw.

Kapel Broederhuis Providentia

Late neogotische kapel met toren.

Kapel Broederhuis Providentia

In 1920 vestigden zich in Sterksel de Broeders van de Heilige Joseph, die huize Providentia oprichtten. Deze werden in 1926 gevolgd door de Witte Paters, een missionarissenorde. Deze waren afkomstig van Sint-Charles te Boxtel. Ze kochten het hotel van de failliete ontginningsmaatschappij om daarin het Sint-Pauluscollege, een internaat, te beginnen. In 1965 stopten zij hun activiteiten. De kapel van Providentia werd ingezegend in 1932. Ze is gewijd aan Sint-Cornelius, de patroon van de epileptici. De architect ervan was Anton J. Bartels. Het gebouw is neogotisch, maar de inrichting heeft kenmerken van Art Nouveau. In 1950 tenslotte vestigden zich de Witte Zusters (Zusters Missionarissen van Onze Lieve Vrouw van Afrika), zodat er toen drie congregaties in Sterksel aanwezig waren. Deze zusters bleven tot 1998. In 1991 werd Providentia geheel seculier.

Kunstroute ‘Prikkels en Tintelingen’

Kunstroute: Prikkels & Tintelingen op Kloostervelden

Hoe vergroot je de kans op ontmoetingen en sociale interactie? Het plaatsen van beeldende kunst is een antwoord op deze vraag. Zo ontstond de bijna twee kilometer lange, permanente kunstroute ‘Prikkels en Tintelingen’ op het voormalige instellingsterrein Providentia. Drie kunstenaars lieten zich inspireren door deze bijzondere plek, de historie en haar bewoners. Zij maakten kunstwerken die als basis de heilzame kracht van de natuur hebben.

Kunstwerk: The World Within

In Kloostervelden zijn de natuur en het landschap voor iedereen te beleven. De groene omgeving leent zich bij uitstek voor ontmoeting, maar tegelijkertijd ook voor rust, stilte en bezinning. Aan de zuidkant van Kloostervelden heeft Will Beckers met zijn ontwerp The World Within een contemplatieve ruimte in een open grasland gemaakt die beschutting biedt en zich zal ontwikkelen tot plaats van rust, bezinning en ontmoeting. De Cortenstalen sculptuur verbeeldt op uitvergrote wijze een klein deel van een hersenkwab. De ‘beschermende’ binnenruimte geeft ruimte tot bezinning en het vinden van innerlijke rust die het genezingsproces kan bevorderen. De gevlochten, natuurlijke binnenwand verbeeldt de constante dynamische ritmiek van onze gedachten. Aan de buitenzijde groeien bomen tegen en over de sculptuur, die als het ware een nieuwe organische huid vormen, als teken van nieuw leven. Het werk geeft de kringloop van ons bewustzijn weer, als een oneindig, continu proces van denken in onze hersenen.

Kunstwerk: Alles zal gaan bloeien alwaar je oog zich wendt
Overgave aan het onderbewustzijn is voor mensen noodzakelijk om te kunnen slapen. Steeds meer mensen hebben moeite met deze overgave aan de slaap, doordat we teveel ‘aan’ staan en vaak niet meer weten wat een gezonde leefstijl is. De natuur kan ons helpen om onze rust weer terug te vinden. In de bloementuin komen flora en fauna samen. In geuren en kleuren is er wat te beleven. Om dit te onderstrepen en te versterken heeft Gijs Frieling een schildering gemaakt op het plafond van het prieel dat middenin de bloementuin staat. Het prieel is beschilderd met een rozenstruik met verschillend gekleurde bloemen en knoppen, op een blauwe ondergrond van de nacht. Aangevuld met diverse planten die bekend staan om hun ontspannende werking, zoals lavendel, hop en kamille.

Het werk heeft als titel: Alles zal gaan bloeien alwaar je oog zich wendt. Het is een zin uit het lied Where’er you walk van Georg Friedrich Händel, waar Frieling een vertaling van maakte. De tekst heeft hij in de buitenste ring van het prieel in geschilderde letters aangebracht.

Leenderbos

Het Leenderbos is een prachtig en uitgestrekt bosgebied dat zich bevindt in de gemeente Heeze-Leende, in het betoverende landschap van de provincie Noord-Brabant, Nederland. Het bos omvat een indrukwekkende oppervlakte van ongeveer 2.400 hectare en maakt deel uit van het uitgestrekte natuurgebied De Groote Heide.

Dit schitterende bos kenmerkt zich door een diverse en weelderige natuurlijke omgeving. Hier vind je majestueuze naaldbossen, sierlijke loofbossen, kleurrijke heidevelden, betoverende vennen en fascinerende stuifduinen. De variëteit aan landschappen draagt bij aan een overvloedige flora en fauna, waar talloze planten- en diersoorten thuis zijn.

Het Leenderbos is een waar paradijs voor wandelaars en fietsers, dankzij het uitgebreide netwerk van paden en routes dat door het gebied slingert. Hier kun je genieten van rustgevende wandelingen door de betoverende natuur of prachtige fietstochten maken langs adembenemende vergezichten.

Voor gezinnen en groepen biedt het bos ook diverse faciliteiten. Zo is er een prachtige speelweide waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen. Daarnaast zijn er sfeervolle picknickplaatsen waar je kunt genieten van een smakelijke maaltijd te midden van de natuurlijke pracht.

Het Leenderbos biedt tevens mogelijkheden voor natuurbeleving en educatie. Informatieborden en educatieve routes zijn strategisch geplaatst om bezoekers te informeren over de rijke flora, fauna en het belang van natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Binnen het Leenderbos kun je een overvloed aan wilde dieren tegenkomen. Denk hierbij aan majestueuze edelherten, sierlijke reeën, speelse vossen, schuwe dassen, nieuwsgierige boommarters en een verscheidenheid aan kleurrijke vogelsoorten. Het gebied staat tevens bekend om zijn indrukwekkende libellenpopulatie en herbergt verschillende vennen waar talloze amfibieën leven.

Het Leenderbos is een geliefde bestemming voor zowel lokale bewoners als toeristen die op zoek zijn naar een serene, inspirerende en avontuurlijke natuurervaring. Het biedt een betoverend landschap om te ontdekken, te ontspannen en te genieten van de ongerepte schoonheid van de natuur.