Late neogotische kapel met toren.
In 1920 vestigden zich in Sterksel de Broeders van de Heilige Joseph, die huize Providentia oprichtten. Deze werden in 1926 gevolgd door de Witte Paters, een missionarissenorde. Deze waren afkomstig van Sint-Charles te Boxtel. Ze kochten het hotel van de failliete ontginningsmaatschappij om daarin het Sint-Pauluscollege, een internaat, te beginnen. In 1965 stopten zij hun activiteiten. De kapel van Providentia werd ingezegend in 1932. Ze is gewijd aan Sint-Cornelius, de patroon van de epileptici. De architect ervan was Anton J. Bartels. Het gebouw is neogotisch, maar de inrichting heeft kenmerken van Art Nouveau. In 1950 tenslotte vestigden zich de Witte Zusters (Zusters Missionarissen van Onze Lieve Vrouw van Afrika), zodat er toen drie congregaties in Sterksel aanwezig waren. Deze zusters bleven tot 1998. In 1991 werd Providentia geheel seculier.
Het gloednieuwe inspiratiepunt bij De Achelse Kluis is dé plek om alles over De Groote Heide te weten te komen. Je ervaart een warme beleefplek die al jouw zintuigen op een interactieve manier prikkelt. Met verbeeldingskracht als instrument worden natuurlijke reflexen aangewakkerd en voel je wat De Groote Heide zo bijzonder maakt. Het inspiratiepunt is voor iedereen gratis toegankelijk.
Hoe was het om als monnik in de Achelse Kluis te leven? Welke beestige bewoners leven er in het grensoverschrijdende natuurpark De Groote Heide? En wat hebben de abdij en chipmachinebouwer ASML uit Eindhoven met elkaar gemeen? Het Inspiratiepunt De Groote Heide dompelt je op een interactieve manier onder in de geschiedenis én de toekomst van het gebied.
Wereldwinkel Heeze verkoopt de mooiste wereldcadeaus, verrassend om weg te geven of om zelf te houden en te gebruiken. Wereldwinkelcadeaus zijn authentiek, ambachtelijk en soms zelfs volgens eeuwenoude tradities gemaakt, maar natuurlijk ook met een hedendaags tintje. De cadeaus zijn afkomstig uit landen als India, Ghana, Madagascar en Tibet. Van houtsnijwerk en keramiek tot sieraden en foodproducten.
De wereldwinkel is een leuke cadeau winkel in centrum Heeze. Wij bieden een breed assortiment aan bijzondere fairtrade- en streek producten.De winkel wordt gerund door een fijn team van vrijwilligers die een passie hebben voor de fairtrade gedachte.
“ Ik wist niet dat jullie dat ook hadden “ ….
dit is iets wat wij in de winkel vaak te horen krijgen. Onze creatieve inkopers gaan maandelijks op pad om het assortiment uit te breiden. Kinderspeelgoed, Welness artikelen, food, kleding accesoires en leuke dingen in huis.
Wat is fairtrade eigenlijk?
Fair trade staat voor eerlijke handel. Dit betekent dat producenten van fair trade producten een eerlijke prijs krijgen voor het product, en dat er eerlijke lonen betaald worden. Fair trade is een duurzame vorm van handel, omdat door de eerlijke lonen de lokale bevolking een echte kans krijgt op een beter leven.
Met het ingaan van de wintertijd gaan wij een uurtje eerder dicht. Onze openingstijden gedurende de wintermaanden zijn:
- Maandag Gesloten
- Dinsdag 10.00 tot 17.00
- Woensdag 10.00 tot 17.00
- Donderdag 10.00 tot 17.00
- Vrijdag 10.00 tot 17.00
- Zaterdag 10.00 tot 17.00
- Zondag Gesloten
Natuurlijk kan je nog steeds bij ons terecht voor leuke cadeau's of gewoon iets fijns voor jezelf. Ook kunnen wij helpen bij het samenstellen van originele fairtrade kerstpakketten. We zien je graag in de winkel.
Gelegen in het prachtige Heeze, biedt Camperplaats Heeze de perfecte uitvalsbasis voor uw avonturen in Noord-Brabant. Geniet van de rust en ruimte die onze locatie te bieden heeft, terwijl u de rijke natuur en cultuur van de omgeving verkent.
De geschiedenis van de Hervormde Gemeente Heeze is nauw verbonden met het Kasteel in Heeze. Vanaf 1659 werd het kasteel bewoond door protestantse kasteelheren, die actief bij de kerk betrokken waren en die veel arbeiders en pachters uit andere (protestantse) regio's naar Heeze lieten komen. Deze "immigranten" en hun nakomelingen vormen de oude kern van de gemeente. Aan het eind van de jaren vijftig van de 20ste eeuw werden de plaatsen steeds meer forensendorpen en groeide de kerkelijke gemeente.
Geschiedenis van de Heezer kapel
De Protestantse Kerk aan de Kapelstraat te Heeze is een markant en herkenbaar gebouw. Tegenover het bekende cafe "De Zwaan", en met een rechte weg richting kasteel, neemt deze kerk een prominente plaats in het dorp in. Iedereen die in Heeze komt, ziet het gebouw staan. Deze kerk staat er nu ruim honderd jaar, maar daarvoor stond er ook op dezelfde plek een kerk. De geschiedenis van deze kerk is sterk verbonden met het kasteel, en ook met het dorp Heeze. De kerk is een karakteristiek gebouw, dat opvalt en het heeft een rijke geschiedenis.
Sinds 1962 wordt jaarlijks op 24 juni aan de voet van de kapelberg een eucharistieviering in open lucht gehouden. Op deze dag viert de kerk immers het feest van de geboorte van de Heilige Johannes des Doper, ook Johannes Baptista genaamd. (Op 29 augustus wordt zijn dood, zijn onthoofding, herdacht.) St.-Jan Baptista is een bijbelse figuur, de voorloper van Jezus Christus en een bijzonder groot profeet.
St.-Jan de Doper is de patroonheilige van het gilde St.-Jan Baptista van Leenderstrijp. De gildebroeders en –zusters vieren dus op deze feestdag hun patroonheilige en ze doen dat met pracht en praal. Indrukwekkend om te zien én te horen. Zij leveren de belangrijkste bijdrage aan deze viering vóór de St.-Janskapel, die bij goed weer vele honderden bezoekers trekt.
Maar historisch en godsdienstig is er veel meer aan de hand rond deze St.- Janskapel.
Bij elke St.-Jansviering worden de deelnemers herinnerd aan wat zich hier eeuwen geleden heeft voorgedaan. Gramaye schrijft in 1610 over de kapel in Leende dat deze beroemd is vanwege de wonderen die daar zijn geschied dankzij Jan de Doper en Jan de Evangelist. Gelovige mensen gaan m.a.w. op bedevaart en zoeken heil in het sacrale.
De eerste vermeldingen van een kapel van St.-Jan te Leende dateren van kort na het jaar 1400. Op een heuvel lag een grote kapel, die niet onderdeed voor de meeste kerken. De Sint-Janskapel is vermoedelijk gesticht door de heer van Heeze en Leende. In 1440 werd ze voor het eerst vernoemd, door Philips van Horne, maar ze bestond toen waarschijnlijk al enige tijd. De kapel, die oorspronkelijk zowel aan Johannes de Doper als Johannes de Evangelist was gewijd, had een eigen kapelaan. Er zouden ook bedevaarten naar de kapel zijn geweest.
Aan die verering van St.-Jan de Doper kwam in 1648, na de vrede van Munster, een einde, toen de kapel en het beneficie in protestantse handen kwamen. De kapel raakte in verval. Het katholieke geloof werd verboden en alle R.K. kerken en –kapellen werden gesloten. De gelovigen zochten hun toevlucht in zogenaamde “grenskapellen” of “schuilkerken” aan de andere kant van de rijksgrens. Toch hebben de Strijpenaren hun kapel nog meerdere malen gerepareerd, maar na verloop van jaren raakte ze ten slotte in verval, mede omdat uiteindelijk de inkomsten van de kapel naar de baron van Heeze werden gesluisd.
Rond 1840, toen voor iedereen de vrijheid van godsdienst een feit was, heeft men de bouwval opgeruimd en een nieuwe kapel gebouwd. Dat was in 1843. Vanaf toen bloeiden ook de bedevaarten naar de St.-Janskapel weer op. Veel mensen bezochten de kapel op de dag van St.- Jans Onthoofding, 29 augustus. (Vandaar de St.-Jansschotel die in de kapel én in de kerk van Leende te zien is). Het gilde St.-Jan Baptista van Leenderstrijp trok op 24 juni naar de kapel om hun patroonheilige te vereren. Diverse bedevaartgangers bezochten individueel de kapel. St.-Jan werd vanwege zijn onthoofding met name aangeroepen tegen hoofdpijn en andere kwalen.
In de loop van de 20e eeuw ontstonden de eerste georganiseerde groepsbedevaarten. Vermoedelijk in de jaren dertig organiseerde een kapelaan uit Leende op de avond van 24 juni jeugdtochten naar de Strijpse kapel.Onder het zingen van het Leender volkslied trok men dan de kapelberg op waar, na een kort gebed, de St.-Janstrossen werden gewijd. Op de dagen van St.-Jan , 24 juni (geboorte) en 29 augustus (onthoofding), werd de kapel door veel bedevaartgangers bezocht. Missen werden in Leenderstrijp toentertijd niet opgedragen en pogingen in 1880 en 1930 om tot oprichten van een eigen parochie te komen, mislukten.
Pas sinds 1962 wordt jaarlijks op 24 juni een eucharistieviering in open lucht gehouden.
Het gilde dat sinds 1935 voor het onderhoud van de kapel zorgt, zorgt ook voor een feestelijke en kleurrijke sfeer op deze feestdag. De geschiedenis van de kapel én van het gilde zijn immers innig met elkaar verbonden. Volgens traditie laten de Strijpenaren op 24 juni hun St.-Janstros zegenen die ze tevoren in het veld hebben geplukt: St.-Janskruid, korenbloem, margriet, koekoeksbloem, vergeet-mijnietje, gras, roos en viooltjes. Zo'n tros naast de huisdeur geeft bescherming tegen boze geesten en blikseminslag.
Nu nog komen jaarlijks honderden mensen naar het kapelletje in Strijp. De vele kaarsjes die er ontstoken worden, zijn een teken dat het geloof nog steeds levend is. (Bron: Jac Biemans, Bedevaartplaatsen in Nederland)
B&B Vogels is een gezellige bed & breakfast, ideaal gelegen in een rustige, groene omgeving dicht bij de stad vol natuurschoon. Het is een perfecte plek voor natuurliefhebbers, er is een directe toegang tot wandel- en fietsroutes.